Etiketter

, , , ,

fläskfilé m cider

Mat från Normandie, det är ofta ett möte mellan äpple, cider och crème fraiche. Tre pålitliga smakkompisar som låter aningen sötma möta lite syra.

Här tillsammans med fläskkött stek i ugn med ett lager bacon överst. Resultatet blir ovanligt smakrikt och saftigt – och en liten, liten smak av rökt bacon.

Det här behövs till 3 personer:
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
½ vitlöksklyfta i smala ”tändstickor”
salt & svartpeppar
½ pkt bacon
olja
3 schalottenlökar, skalade och halverade
2 fasta små äpplen med hyfsad syra
smör
2 dl torr cider, t ex fransk
1,5 dl crème fraiche, 34 %

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Putsa köttet (skär bort ev senor och överflödigt fett). Gör små hål med en vass kniv och stick ner vitlöksflagorna.  Salta & svartpeppra. Lägg på baconskivor och fäst med tandpetare.

Lägg fläskköttet i en oljad ugnsform. Kör i ugnen i ca 30 minuter. Vid 72 grader är det genomstekt men fortfarande saftigt. Lägg i löken efter 15 minuter.

Kärna ur äpplen. Skär i tunna klyftor. Stek dem en kort stund på varje sida i smör. Koka upp cidern. Lägg äpple i ugnsformen och häll på cider. Låt steka med de sista 5 minuterna.

Sila av cidersåsen från ugnsformen. Häll i en kastrull. Koka upp tillsammans med crème fraiche. Klart.

Vi har alla olika svagheter. Hustrun kan nästan inte gå förbi en chokladbit eller kanelbulle utan att stoppa den i munnen.

Jag själv har vansinnigt svårt för såskastruller. Det är som en osynlig hand styr mig till kastrullen – jag måste bara smaka lite.

Och när det gäller den här såsen på cider och crème fraiche… Då blir det många turer. Den är helt enkelt ovanligt god.