Etiketter

, , , ,

marinerad fläskytterfilé

Marinera fläskfilén eller fläskytterfilén ett par timmar efter tillagningen – och nu har du en helt annan rätt. Pigg, fräsch och ”vårlig”.

Den passar bra tillsammans med sallad en dag när kvicksilvret letat sig upp till anständiga höjder. Men den funkar också utmärkt på en buffé.

Det här behövs till 4 personer:
700 g fläskfilé eller fläskytterfile
olivolja
salt & vitpeppar

Marinad:
0,9 dl olivolja
0,6 dl vit balsamvinäger
1 stor kvist rosmarin
0,5 kruka timjan
1 vitlöksklyfta, skalad
salt & svartpeppar

Gör så här:
Putsa bort hinnor och onödigt fett från köttet. Bryn det i olivolja till det får fin färg. Salta & peppra. Häll på lite vatten och låt fläskköttet brässera under lock till det är färdigt – känns stumt när man trycker på det med pekfingret.

Eller sätt in det i ugnen i 175 grader. Stek till köttet når ca 72 grader.

Låt köttet vila en liten stund. Repa under tiden barren av rosmarinkvisten och bladen av timjanskrukan. Hacka örtkryddorna. Blanda olja och balsamvinäger med örtkryddor, pressad vitlök, salt & peppar.

Skiva köttet tunt. Häll marinaden över köttskivorna. Låt de dra till sig den goda smaken i 1 – 2 timmar. Eller ställ in det i kylskåpet över natten.

Vi åt maten med Bästa salladen och gröna bönor. Och ja, vi njöt faktiskt en smula.

dopff & irionTill maten drack vi Dopff & Irion Riesling, 89 kronor på Systemet. Det funkade utmärkt. Vinets syra var tillräcklig för att matcha syrligheten i marinaden. De goda äppeltonerna mötte sötman hos de soltorkade tomaterna – och i fläskköttet.

När vi drack det här vinet första gången, så skrev jag att det var gott utan att man blev omedelbart förälskad. Nu tror jag att jag har blivit det…