Etiketter

Hustrun är jordgubbsfundamentalist – varje dag under jordgubbssäsongen ska man äta jordgubbar. Det är helt okej vana tycker jag, jordgubbar är gott.

Däremot vill jag gärna variera dem. Blanda dem i sallad eller servera de röda bären med balsamvinäger eller med digestivekex. Men hustrun formulerar ett svar lika öppet som när feminister försöker diskutera kvinnors rättigheter med regimen i Saudiarabien:

”Nej! Jordgubbar ska ätas med mjölk och lite socker!”

En dag lyckades jag dock lura på henne en efterrätt med mascarpone & turkisk yoghurt. Kul med lite omväxling, tyckte jag. Och gott.

Det här behövs till 4 personer:
125 g mascarpone
1 (dryg) dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
rivet skal av ½ – 1 citron
(1 citronklyfta, pressad)
(lite socker)
1 l jordgubbar
florsocker

Gör så här:
Snoppa jordgubbarna och skölj dem om de är jordiga. Dela varje gubbe i 4 delar. Riv citronskalet. Blanda mascarpone med citronskal och yoghurt. Om du vill: smaksätt mascarponeblandningen med lite pressad citron och lite (flor)socker.

Lägg upp mascarponeblandningen i glas eller på fat. Toppa med jordgubbarna. Strö över florsocker – det går lättast om du fyller en tesil och sedan snöar florsockret över gubbarna.

Tre år senare: Jag gjorde den här efterrätten i juli 2021 och gillade den verkligen. Men när jag testade igen tre år senare, så tyckte jag smaken blev lite platt. Så jag pressade i lite citron och rörde ner lite socker i mascarponeblandning (tillägget står inom parentes) – och POUF smaken steg och blev mycket mer närvarande. Testa du också med lite syra och sötma!