Etiketter

, ,

Backesgrumbere är den traditionella söndagsgrytan för vinbönderna i Rheinhessen i sydvästra Tyskland. I grytan ingår de råvaror som fanns runt omkring dem: fläsk från grisarna på gården, vin från odlingarna och så lök och potatis.

Grytan bakas länge i ugnen – minst 2 timmar – och ut kommer ett smältande mört kött med en liten rökt smak av sidfläsket och aningen syra från vinet.

Ingredienserna har gift ihop på ett överraskande bra sätt. Ungefär på samma sätt som när potatis, grädde och ansjovis bildar en enhet i en Jansson, men här handlar det – såklart – om helt andra smaker som samverkar.

Det här behövs till 5 personer:
700 g benfri fläskkarré i skivor
300 g rökt sidfläsk i skivor
3 gula lökar
1,1 – 1.2 kg fast potatis
lite olja
salt & svartpeppar
7 dl vitt, torrt vin med hög syra, t ex Riesling
2 kanelstänger
2 lagerblad
2 dl crème fraiche
strimlad persilja om du vill

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Bryn fläskkarrén, salta & peppra.

Skala och skiva lök och potatis. Olja en stor gryta med lock. Lägg hälften av potatisen i botten. Salta & peppra. Lägg på lök och kött, lagerblad och kanelstänger. Toppa med resten av potatisen. Salta & peppra. Klicka ut crème fraiche. Häll på vinet.

Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i minst 2 timmar.

I Alsace, 20 mil söder om Rheinhessen, gör man nästan samma gryta, men kallar den Baeckeoffe. Då blandar man fläsk, nöt och lammkött i rieslinggrytan – och struntar i crème fraiche.

Traditionen att göra en gryta med kött, potatis och den lokala drycken finns även längre norrut. I Belgien gör man den lagerbladssmakande gentse stoverij (carbonade flamande på franska) med öl som bas. I Sverige använder vi också öl, potatis och nötkött, men här får det heta sjömansbiff.

Egentligen spelar det inte så stor roll vad det kallas. Bara det blir gott – och det blir alla de här fyra grytorna.