Etiketter

, ,

portvinskokt päron 1

Det är inte så ofta det blir efterrätter här hemma, men ibland ser man ett recept som triggar alla smaklökar man har. Man lägger sig liksom i läge för att avancera mot köket.

Portvinskokta päron är just en sådan rätt. Sötma möter aningen syra. Milt päron möter valnötter och knapriga kavring-krutonger. Och så Saint Agur, grönmögelosten som är både mildare och mer smakrik än Roquefort.

Nu kör vi ut på vägen mot den milda och smakrika efterrätten.

Det här behövs till 4 personer:
4 päron
knappt 2 dl strösocker
4 dl vatten
2,5 dl portvin (det billigaste Red Port funkar utmärkt)
½ dl rött vin (eller lite mer syra från citron)
saft och strimlat skal av ½ citron + lite mer citronsaft

150 g Saint Agur
1 (liten) näve valnötter
2 – 3 skivor kavring
smör

Gör så här:
Häll strösocker, vatten, portvin och rött vin i en kastrull. Strimla citronskalet och pressa den halva citronen. Häll ner i kastrullen och koka upp så sockret löser sig.

Skala päronen men låt skaftet sitta kvar. Skär av en bit att botten på päronen, så att de kan stå upp. Lägg päronen i kastrullen och koka tills de är ganska mjuka, ca 15 minuter. Prova med provsticka. Låt päronen svalna i lagen ett par timmar.

Koka ihop lagen till en lite trögflytande konsistens, smaka av med lite pressad citronsaft. Skär kavringen i små bitar och stek dem knapriga i smör. Skär Saint Agur i mindre bitar. Bryt sönder valnötterna.

Ställ ett päron i mitten och lägg kavring, ost, och valnötter runt omkring. Droppa över portvinslagen – eller ha den som en sås bredvid.

Ät & njut. Visst kan efterrätt vara fantastiskt gott.

Det här receptet kommer från början från Allt om Vin, men jag har grejar runt lite med smaksättningen.