Etiketter

,

fläskytterfile m serranoskinka örter o soltorkade tomater

Va, ännu ett recept på fläskytterfilé? Äter de inte annat?

Okej, jag förstår om du som läsare blir lite misstänksam… Men det handlar om hur vi bestämmer maten hemma. Vi kör var tredje vecka. Jag bestämmer en vecka, hustrun en vecka och den 14-årige sonen en vecka.

Han bestämmer fläskytterfilé med pommes frites varje gång det är hans vecka. Och om hans paradrätt inte blir av, så vidtar en gigantisk övertalningskampanj. Den slutar på något sätt alltid med att rätten poppar upp i någon annans vecka.

Här är en variant där köttet, örtkryddor och soltorkad tomat slås in i lufttorkad skinka. Det ger en fin sälta från skinkan, lätt kryddighet och pigga toner av tomaten.

Det här behövs till 4 personer:
700 – 800 g fläskytterfilé eller fläskfilé
ca 10 – 12 skivor serranoskinka eller parmaskinka
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1 liten kvist rosmarin, barren finhackade
1 knippe timjan, bladen
1 dl hackade soltorkade tomater
salt & vitpeppar
olja till ugnsformen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Olja en ugnsform.

Lägg ut serranoskinkan så att du sedan bara kan slå in köttet i ett ”skinkpaket”. Lägg tomater, vitlök och örtkryddor på skinkan.

Man kan ta de örtkryddor man gillar. Tycker man om mycket ”röra”, så tar man naturligtvis mer.

Salta och vitpeppra köttet runt om. Om man vill kan man bryna köttet, sedan lägger man det på skinkan och viker upp skinkskivorna till ett paket.

Kör köttet i ugnen till det är klart. Då känns köttet stumt när man trycker på det. Vill man använda stektermometer så ska den gå upp till 70 grader ungefär. Det behövs cirka 20 minuter i ugnen.

Låt köttet vila lite innan du skär upp det.

Det här är det tolfte receptet på fläskytterfilé jag publicerar. Jag har två idéer kvar: ett provencalskt recept med vitlöks- och kryddsmör, och ett recept med linser. Men sedan hotar torka… Är det någon som har fler recept på fläskfilé/fläskytterfilé, så får ni gärna höra av er. För 14-åringen kommer att fortsätta med den här maten vecka 18, vecka 21, vecka 24…

Inspirationen till det här receptet kom från den norska matbloggen AnneKarinsMatogVin.