Etiketter

, ,

När höststormarna drar in över Sverige åker vi till Berlin. Vi hoppas såklart att vädret är lite mildare och att det blir några ljumma dagar när vi strosar runt bland berlinare, currywurst och sevärdheter.

Det blir också ett test hur det är att resa med hund. Vår förra hund, Pontus, fick alltid vara hos sin uppfödare när vi åkte på semester. Nu hoppas vi att Bamse är tillräckligt flexibel för att klara både färjetransporter och storstadsliv. Lite parker, och ett stopp vid Östersjökusten blir det också.

Men vi har alla olika sätt att närma sig resor. Mitt börjar gärna med… just det, mat.

Så jag googlade runt för att hitta typisk berlinsk mat. Och där fanns sauerkraut och eisbein och bakverket som ibland kallas berliner. Inte så lockande.

Men tyska sajter hade också berliner buletten, frikadeller eller köttfärsbiffar smaksatta med senap och kryddor till en hög och ttrevlig smak. Det gick jag igång på.

Här kommer receptet.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
600 g köttfärs (bland- nöt- eller lammfärs)
1 tjock skiva vitt, osötat bröd + lite mjölk
2 msk osötad (dijon) senap
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
salt & svartpeppar
smör & neutral olja

Servering
Gärna potatissallad och rödkålssallad

Gör gärna så här:
Lägg brödet i en kopp med lite mjölk i 5 – 10 minuter. Krama ur brödet och lägg det i en stor bunke tillsammans med färsen. Pressa i vitlöken och krydda med paprikapulver, salt & peppar. Ha i ägg och senap.

Blanda allt med händerna. Tänk 3-åring som leker med sanden, så hittar du lättaste sättet. Stek ett litet smakprov och kolla smaksättningen.

Ta kallt vatten på händerna och forma 6 köttfärsbiffar. Stek biffarna i smör & olja tills de har fin färg och är klara. Det tar sådär 5 – 8 minuter, beroende på tjocklek och värme.

Tips för att steka kött. Värm en stekpanna med olja & smör till (strax över) medelvärme. Lägg i en biff, flytta runt den i stekpannan i kanske 10 sekunder, så den får en stekyta. Gör på samma sätt med de andra biffarna – och när du vänder dem. Fyll aldrig stekpannan till mer än 2/3-delar.

Ordet buletten är som du kanske ser släkt med det franska ordet boulette, alltså små bollar av köttfärs eller finfördelade grönsaker. Hur de hamnat i Tyskland är mer osäkert, men en teori är att frikadellerna spreds från Frankrike under Napoleon-tiden.

Men varför de hamnat just i Berlin har jag faktiskt ingen aning om.

PS. Har du tips på vad man kan se i Berlin – borom Ku’damm och Brandenburger Tor – skriv gärna en rad i kommentarsfältet.