Etiketter

, ,

När jag var så där en tvärhand hög – alltså mycket kortare och mycket smalare än jag är nu – så gick jag i skolan i södra Västmanland. Där kallade vi skolmatsalen för ”maten”, och därifrån har jag inte ett enda gott minne.

Potatisen hade ett tjockt och segt skal efter någon industriell process, som skulle ta bort det ursprungliga – tunna och i jämförelse nästan ätliga – skalet. Leverbiffen var mald och mör som en skosula, ungefär. Den panerade fisken (det serverades aldrig torsk eller kolja eller sej, utan ”fisk”) var oätlig.

Och hemma fick man lära sig att man skulle vara tacksam för maten i skolan. ”Tänk på de svältande barnen i Biafra”, sa de vuxna.

25 år senare hamnade jag åter i skolan, men den här gången fick jag betalt för att vara där. Det var på gymnasiet i Kungsbacka, och i skolmatsalen – i Västsverige kallad bamba – serverades helt ätlig mat. Fräscht salladsbord och en fisk som var riktigt läcker om man hann äta innan varmhållningen gjort den seg och trist.

Särskilt uppskattade jag fisk som ugnsbakats med ett täcke av ströbröd. Jag kommer inte längre ihåg vad ströbrödet smaksattes med, men som en hyllning till Aranäsgymnasiets bambatanter kommer här mandelfisk.

Fast psst… det är inte ”fisk”, det är sej.

Det här behövs till 3 personer:
400 g sej eller annan vit fisk som torsk eller kolja
30 – 40 g smör
1 liten vitlöksklyfta
1 dl ströbröd
1 litet knippe finhackad persilja
salt & svartpeppar
1 klyfta citron
1 dl vatten
50 g hel mandel (1 dl) eller 50 g mandelspån

Servering
kokt potatis
citronklyftor
gärna haricots verts som kokats al dente och sedan wokats snabbt i smör, kryddade med lite flingsalt

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en oljad ugnsform. Salta & peppra.

Har du hel mandel så kör till ett grovs ”smul” i en mixer. Spar gärna några mandlar som du grovhackar och toppar med för att få lite crunch.

Smält smöret i en kastrull. Pressa i vitlöksklyftan. Rör ner ströbröd, persilja och mixad mandel eller färdiga mandelspån. I med vatten och pressad citron. Salta & peppra. Smaka så det blir lagom.

Bred blandningen över fisken. Toppa ev med grovhackad mandel. Kör i ugnen tills fisken är klar och allt fått lite färg, ca 20 minuter.

Ät & njut med kokt potatis och citronklyftor att pressa över fisken.

Det finns rätt många recept på mandelfisk om man kollar på nätet. (Jag vet, för jag har tjuvtittat). De flesta verkar vara på 400 g fisk – men överst står det 4 portioner.

Vi tar det där igen. 400 g fisk ska räcka till 4 personer. Vem mer än en livstrött anorektiker blir mätt på 100 g fisk?

Hur det gick här hemma? Jo tack. Vi hade 375 g sej och det åt vi upp, jag och hustrun. Men det var mest för att vi tyckte det var gott.