Etiketter

,

Fårstek kommer från djur som har fått leva ett riktigt liv, inte bara fötts upp en sommar. Det är mustigt och smakrikt – smakar som lamm men med mer smak.

Rostar man det i ugnen med rosmarin och apelsin, blir det en trevlig smakbrytning med pigg örtkrydda och fruktig toner. Ta en tugga med lite kött, en bit ugnsstekt apelsin och gärna lite rostad rosmarinpotatis, så förstår du vad jag menar.

Men fårköttet kan behöva lite lägre temperatur och lite längre tid i ugnen, för det är faktiskt aningen segare än lammkött. Och skär du upp det i tunna skivor, så har du ett smakrikt och mört kött.

Det här behövs till 3 personer:
700 g fårstek, benfri och nätad
olivolja
salt & svartpeppar
3 kvistar rosmarin
3 vitlöksklyftor
1,5 apelsiner
1 skvätt vatten

Servering
Ugnsrostad rosmarinpotatis och sallad med tomat, schalottenlök & rostad paprika

Gör gärna så här:
Sätt ugnen på 120 grader. Bryn steken i olja. Salta & peppra.

Hacka rosmarinbarr. Skala och hacka vitlök. Riv skalet (zesten) från 1/2 apelsin. Hacka ihop rosmarin, vitlök och apelsinzest med salt & svartpeppar, så det blir som en pasta. Tryck in hälften av blandningen i de håligheter som finns i steken (eller gör nya med en vass kniv). Gnid in steken med resten av kryddorna.

Lägg steken i en oljad ugnsform. Skär en apelsin i skivor och lägg dem över steken. Pressa saften ur 1/2 apelsin och häll det i formen. Häll också i en skvätt vatten.

Rosta i ugnen till en innertemperatur på 58 – 60 grader. Det tar så där 1,5 – 2 timmar. Vänd steken ett par gånger under tiden. Ös med skyn som bildas. (Och häll gärna på lite extra vatten som du öser steken med – det blir en god sky).

Men, tänker du, får ska ju smaka ull. Det kan väl inte vara gott…

Jag är ingen expert på hur man slaktar får, men det jag kan läsa mig till är följande: Ullsmaken kommer från just ullen. Om den kommer i kontakt med det slaktade köttet så smakar det ull, oavsett om djuret har slaktats när det är en vecka eller 10 år.

Det är alltså kvaliteten på slakten det handlar om.