Etiketter

De här frukostbröden är verkligen fluffiga och smakrika. Havregrynen gör också att de får en lätt rostad ton, som gjorda för en macka med ost och kanske paprika.

Att baka bröd är dessutom något av det mest ekonomiska man kan göra i ett kök. Råvarorna kostar sådär en 15 kronor – och ger 16 frallor. Det blir lite billigare än om du skulle köpa dem på Ica.

Det här behövs till 16 små frallor:
7 dl kallt vatten
50 g jäst (1 pkt)
3 msk (kallpressad raps)olja
5 dl havregryn
2 dl rågmjöl
2 dl graham
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
lite vatten + havregryn

Gör gärna så här:
Häll lite vatten i en stor bunke. Smula ner jästen och rör så den löser sig.

Häll på resten av vattnet, havregryn, rågmjöl och graham. Blanda runt så det blir som en smet. Häll i salt och vetemjöl (lite i taget). Rör/bearbeta till du har en smidig deg som släpper fint från kanten.

Lägg över en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, tar ca 1 timme.

Stjälp upp degen direkt på en plåt med plåt eller långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen till en rektangel nästan lika stor som papperet. Ta lite mjöl på händerna, så klibbar inte degen så mycket.

Skär degen i 16 rutor med en kniv eller bakbordsskrapa, och nagga hål i degen med en gaffel. Pensla med lite vatten, strö över havregryn och tryck till lite så havregrynen fastnar.

Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda i 20 – 25 minuter till fin färg.

Vi har ofta havregryn stående hemma. Det köps ett paket när släktingar som gillar havregrynsgröt kommer på besök, och så blir paketet stående på översta hyllan i skafferiet.

Så jag anlitade farbror Google för att se vad man kan baka med havregryn. Icas Frukostbröd med havre hittade jag, och så gjorde jag som vanligt – tittade på receptet och gjorde lite som jag ville. Men idén, den kommer från Ica.