Etiketter

, , , , , , ,

Rädisor med smält smör och lite salt, visst är det gott. Knippmorötter, små späda potatisar och mild sommarkål. Och sparris! Den första svenska sparrisen stekt i lite smör och så ett par korn salt på toppen.

Visst är våren och sommaren en häftig tid, inte bara för att solen skiner och livet blir så mycket lättare.

Jag tror man ska ta vara på årstidernas mat på ett annat sätt än vad vi gör. För det är ganska få som blir lyckliga av att äta smaklösa och anemiska tomater i januari, eller belgiska b-jordgubbar i februari.

För några månader sedan letade jag recept på en fransk matblogg. Det var mitt i vintern och jag surfade in på mat med tomater. Då började en ruta blinka ”Receptet är inte i säsong, receptet är inte i säsong”.

Riktigt så rigid behöver man inte vara. Men om man under vintern håller sig undan grönsaker som halvmogna har åkt jorden runt för att hamna i en grönsaksdisk på Ica – då blir glädjen över primörerna ännu större.

I recepten här nedan finns recept med sparris och färskpotatis. Och så finns nobissås, som en majonnäs – men lättare i smaken och lättare att mixa ihop.

Vi ses. Både i grönsaksdisken och ute i det gröna!

Måndag: Fyllig fransk fiskgryta med musslor
Tänk den franska musselsoppan moules marinières, men med bitar av lax och torsk. Då har du hittat hem till den här grytan.

Tisdag: Sallad med halloumi, krutonger & senapsvinägrett
En sallad full med goda grejer och lite av den där sältan som man suktar efter riktigt varma dagar – finns här i halloumin och senapen.

Onsdag: Supersnabb pasta med sparris, spenat & halloumi
Det är sällan som det snabba också blir det goda, men den här pastan är verkligen supersnabb. Och god. Och som bäst när våren närmar sig sommar.

Torsdag: Wokad lax med nudlar & sweet chili
Jag har ett hemlig sweet chili-sug, alltså något jag går och längtar efter. Dessutom gillar jag lax och wokad mat och nudlar. Ja, du fattar hur den här maten hamnade på mitt bord.

Fredag: Buffalo wings – men med kycklingben istället för vingar
Taco-fredag är ingenting som jag har fastnat för. Men det händer att vi äter med händer på fredagar, oftast kycklinglår. Här med den söt-starka glazen som sås.

Lördag: Sallad med färskpotatis, chèvre, sparris & valnötter
Sparris är i säsong, men det ännu är lite tidigt för färskpotatis. Det gör inget, den här salladen funkar riktigt bra även med god vinterpotatis.

Söndag: Omelett med lök & paprika – perfekt till lunch eller lätt middag
Lite grönsaker, ett par ägg och en stekpanna. Mer behövs inte för att svänga ihop en smarrig liten rätt. Men vänd inte omeletten, lägg på ett lock istället.

Veckans sås: Nobissås – perfekt till primörer och biff
Den legendariske krögaren Werner Vögeli uppfann den här godsaken. Perfekt när du sitter på uteplatsen eller balkongen med de första primörerna.