Etiketter

En påse skrädmjöl kom in genom dörren i vårt hus en söndag när hustrun varit på spa över helgen. Det var Värmland hon hade besökt och där är tydligen skrädmjöl vanligt.

Hon dängde ett paket i köksbordet och såg ut som ”Det där var väl kul för dig som inte bott på hotell och plaskat runt små trevliga bassänger. Nu får du ju något nytt att baka….”

Och som den väluppfostrade äkta make man är, så satte jag genast igång och googlade skrädmjöl. Lite inspiration hittade jag på bloggen ragazze. Ja, och så gjorde jag som vanligt – jag följde inte receptet så värst mycket.

Men fyra små baguetter blev det, och de blev saftiga och mustiga. Och skrädmjölet – blötlagd, torkad och mältad havre – gav brödet en liten, liten rostad ton.

Men det ska sägas på en gång. Det här är inte frasiga, franska baguetter med mycket luft. Tänk istället på bröd bakat med ganska mycket rågmjöl. Kompakt som en vresig finländare som bryter ny mark i norra Värmland för ett par hundra år sedan.

Då kommer du i närheten av det här brödet.

Det här behövs till 4 lite mindre baguetter:
Dag 1 (fördegen)
1/4 pkt jäst (12 g)
2 dl kallt vatten
2 dl vetemjöl

Dag 2
1/4 pkt jäst (12 g)
4 dl kallt vatten
fördegen från dag 1
4 -5 dl skrädmjöl eller grahamsmjöl
ca 8 – 9 dl vetemjöl
drygt 2 tsk salt
frön eller grovt salt att strö över baguetterna

Gör så här:
Dag 1. Vispa ihop vatten, jäst och mjöl. Låt fördegen jäsa till nästa dag.

Dag 2. Blanda vatten med jäst så att den löser upp sig. Häll i mjölet lite i taget – börja med skrädmjölet, fortsätt med vetemjöl och salt. Rör/bearbeta så att degen blir till en ”boll” som släpper fint från kanten. Låt degen jäsa till dubbel storlek, sådär en 3 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en skål med vatten i ugnen. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar, och forma dem till avlånga baguetter. Vrid dem, så är det inte så noga med utseendet.

Lägg bröden på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla dem med vatten och strö över grovsalt eller valfria frön.

Sätt in bröden i ugnen i 5 – 6 minuter. Skruva ner värmen till 200 grader och baka ytterligare ca 15 minuter.

Låt baguetterna svalna på galler utan handduk.

Det kan väl inte bara vara jag som blir förskräckt när man handlar. 180 kronor för lagrad ost. 60 spänn för en bytta Bregott. 4 kronor för ett ägg…

Ett sätt som man kan använda för att hålla nere kostnaderna är att baka själv. Kika gärna in på matbröd för fler tips.