Etiketter

, , ,

kryddostoverbakad-torsk

Ugnsstekt spetskål är fantastiskt gott. Kryddost och rågbröd funkar bra ihop – men vad händer om man en höstkväll ger sig på att kombinera det med fisk?

Svaret är att det funkade alldeles utmärkt. Mina smaklökar var helt lyriska. Kål, fisk & kryddost – gott.

Till och med hustrun – en inbiten kryddosthatare – godkände maten. Den ende som förblev skeptisk, var 18-åringen. Fisk och ost, helt okej. Men kål, där går gränsen.

Det här behövs till 4 personer:
800 g torskfilé eller sej
olja eller smör
salt & lite svartpeppar
2,5 dl riven kryddost (med kummin och nejlika)

½ – 1 huvud spetskål
smör
salt & svartpeppar

3 dl rivet danskt rågbröd
mycket smör eller Bregott

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär spetskålen i tunna klyftor. Stek dem i smör på ganska hög värme så de får färg. Lägg kålen i en smord ugnsform och kör i ugnen i ca 20 minuter.

Lägg torskfilén (eller sejen) i en smord ugnsform. Salta & peppra lite, strö över osten. Låt den steka i ugnen tills fisken är färdig. Tar kanske 15 minuter, men det beror på hur tjocka filéerna är. (Bästa sättet är fortfarande att trycka lite lätt på fisken, när den skivar sig fint så är den klar).

Stek det rivna rågbrödet i rikligt med smör. Stek på ganska bra så det nästan blir lite kanderat.

Ät med kokt potatis – om man vill.

18-åringen var skeptisk och stekte lite nödbacon – om maten inte skulle gå att äta. Det tyckte han att den gjorde, men jag smakade på kål och bacon. Och himmel vilken bra kombo! Det får bli nästa projekt.