Etiketter

,

turckheim pinot gris

Pinot Gris-druvan kan ge helt olika viner. Har man tur är det ett smakrikt, fylligt och fruktigt vin som passar utmärkt till fläskkött. Har man otur är det ett vin där den ganska låga syran inte klarar av att stå emot restsötman i vinet.

Det blir ett bersåvin som funkar utmärkt en varm sommarkväll när stenplattorna fortfarande är ljumma av dagens sol – men som känns platt och kladdigt om man dricker det till maten.

Turckheim Pinot Gris Réserve 2014 är ett vin som precis klarar sig innanför den gränsen. Det blir fruktigt och lättgillat, med tydliga toner av päron och honung i lukten.  Det är toner som följer med in i munnen och ger ett smakrikt och ganska fylligt vin. På slutet kommer en liten, liten bitterhet som stramar upp smaken.

Vi testade ett glas till en botswansk högrevsgryta (!) med både ingefära och curry i kryddpaletten. (Recept kommer snart på en blogg nära dig). Och till min förvåning så funkade det – i alla fall bättre än öl med lite beska och ett snällare rödvin.

Pinot gris har rykte att klara sig bra till asiatisk mat – och även om vår gryta hade sitt ursprung i Afrika var kryddorna klart asiatisk influerade – så slutsatsen får väl bli att vinskribenterna som föreslår kombinationen har någorlunda koll på smaklökarna.

Ja, så var det bara en sak till. Priset, det landar på 95 kronor.

Det tycker jag det här vinet är värt.