Etiketter

grovt dinkelbröd

Jag lyckas nästan aldrig baka med surdeg. Varje gång jag kommer på att jag ska baka, så är det tomt på surdeg. Och när jag har en surdeg i kylsen, så glömmer jag bort att mata den.

Men att göra en fördeg som får stå över natten är ett bra alternativ. Degen får lång tid att jäsa och olika smakämnen får tid att utvecklas.

Här har en grov dinkeldeg fått jäsa i två steg, Resultatet är smakrikt, gott och mycket långt från de bröd som säljs på Ica och Coop.

Det här behövs till ett stort bröd:
Fördeg:
¼ pkt jäst
3 dl vatten ljummet vatten
1,5 dl vetemjöl special
1,5 dl mjöl av fullkornsdinkel

Degen
¼ pkt jäst
1 msk honung
3 msk olja, kallpressad rapsolja eller olivolja
2 dl ljummet vatten
fördegen
6 dl vetemjöl special
3 dl mjöl av fullkornsdinkel
1 msk salt

Gör så här:
Fördegen
Smula sönder jästen i en bunke. Häll i lite ljummet vatten (ska varken kännas varm eller kallt när man stoppar ner fingret). Vispa ner resten av vattnet och mjölet. Täck med platsfolie och låt den står i 12 – 24 timmar.

Degen
Ta en ny bunke. Blanda smulad jäst med honung och olja. Häll i lite vatten och rör så allt löser sig. Häll i fördegen, resten av vattnet och mjölet. Ta lite mjöl i taget. Rör/bearbeta degen ganska länge; då frigörs gluten och brödet blir segare och godare. Blanda i saltet på slutet.

Låt degen jäsa under en bakduk i 2 timmar eller tills den har blivit dubbelt så stor.

Sätt ugnen på max värme, ställ in en skål med vatten i ugnen. Dra ut degen till ett bröd lika långt som bakplåten, man behöver inte knåda degen. Lägg över degen på en bakplåt med bakplåtspapper och låt den jäsa under en bakduk i 30 minuter.

Sätt in brödet i ugnen. Bra ner värmen till 200 grader och grädda tills brödet har fin färg och är färdigt. Det tar ca 35 – 40 minuter. Bästa sättet att veta när brödet är färdigt är att knacka på det. När det låter ihåligt är det klart. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Sedan är det bara det bästa kvar. Skär en skiva. Ta fram smör och bred. Ät & njut.