Etiketter

lantbröd m skållat mjöl

Det här brödet blir saftigt, hållbart och smakrikt. Hjälp på vägen får det av skållning – alltså när man häller kokande vatten över grovt mjöl.

Jag kallar det vardagsbröd eftersom det är ett bröd som funkar varje dag och dessutom håller sig fräscht några dagar. Om ingen hinner äta upp det…

Det här behövs till 1 stort bröd:
Skållning
2,5 dl grovmalen dinkel
2 dl grahamsmjöl
5 dl kokhett vatten

Degen
1 pkt jäst
4 dl ljummet vatten
½ msk honung
2 msk olivolja
12 – 13 dl vetemjöl special
1 msk salt

Gör så här:
Skållning:
Häll graham och dinkel i en bunke. Häll över kokhett vatten. Blanda runt och låt det stå ett par timmar så det svalnar.

Degen:
Lös upp jäst och honung i lite ljummet vatten (det ska varken känns varm eller kallt närman sticker ner ett finger). Häll i resten av vattnet, olja och skållningen. Rör sönder den skållade ”gröten” ordentligt.

Blanda i vetemjölet lite i taget. Bearbeta degen länge, kanske 15 minuter om du gör det för hand. Häll i saltet mot slutet. Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek, 1 – 2 timmar.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till ett bröd. (Ta gärna ganska mycket mjöl och utrusta dig med en bordskniv eller degskrapa – när jag bakade blev det en ganska kladdig deg.) Forma ett stort bröd, lägg det på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 275 grader och sätt in en skål med vatten i ugnen.

Grädda brödet på maxvärme i 10 minuter. Sänk till 200 grader och grädda ytterligare ca 35 minuter. Brödet är färdigt när det har fin färg och låter ihåligt när man knackar i botten.

Låt det svalna på galler.

Sedan kommer den godaste delen. Ta fram smör eller Bregott. Skär upp en skiva, bred den och låt smöret smälta. Ta en tugga.

Det ska vara gott att baka